Soorten autolakken

Er zijn diverse autolakken maar wat is het grote verschil tussen bijvoorbeeld primer, 2K lak, basislak en blanke lak? Automat Emmen heeft het voor u op een rijtje gezet.

Grondlaag of Primer

De 1e laag is de belangrijkste laklaag. Deze dient aangebracht te worden en is ten allen tijde een primer, ook wel grondlaag genoemd. Een primer zorgt niet alleen voor de het juiste kleurresultaat, maar dient tevens als hechting tussen het te spuiten object, en de lak. Primers zijn er in de kleuren Wit, Zwart, Rood en Grijs.

Welke grondkleur?

Afhankelijk van de eindkleur dient men te bepalen welke grondkleur men dient te gebruiken. Veelal wordt de grijze primer ingezet. Dit wordt bij een grijze eindkleur echter weer afgeraden, dan ziet men namelijk bij het spuiten niet goed welk deel wel of niet bespoten is. Een rode eindkleur kan men beter niet op een witte grondkleur spuiten daar het roze door kan gaan schijnen.

Kunststof primer

Voor kunststof dient men een kunststof hechtprimer te gebruiken. Bij kleine oneffenheden zou men een filler (vuller) kunnen voorspuiten. Deze dient na het uitharden wel eerst te worden geschuurd. Zie hiervoor ons stappenplan.

Meer weten over soorten laksystemen?

In dit artikel vertellen wij er alles over ...

2K Lak

Een 2K lak ( 2 componenten ) is een lak met een vrij openstaande structuur. Deze lak wordt veelal op bedrijfsauto's en op oudere auto's gebruikt.

Voor en nadelen 2K lak:

Spuitbus Autolak op kleurSnellere uitharding door middel van chemicaliën.

Spuitbus Autolak op kleurVan zichzelf glanzend, geen blanke lak nodig.

autolak-online-bestellenOpen van structuur, daardoor hecht vuil zich sneller aan de lak.

autolak-online-bestellenNiet UV bestendig, sneller kans op verkleuring. ( verkrijten )

Basislak

Een basislak is lak welke door middel van toevoegingen als parelmoer, metallic en xirallic's speciale effecten kan weergeven. Deze lak wordt tegenwoordig het meeste toegepast.

Voor en nadelen basislak:

Spuitbus Autolak op kleurGrotere keuze qua kleuren pallet.

Spuitbus Autolak op kleurVoordeliger dan 2K lak.

autolak-online-bestellenDient te worden afgewerkt met een blanke laklaag.

Blanke lak

Een blanke lak, ook wel vernis genaamd dient als beschermende  laag van de basislak, en zorgt tevens voor de glans.Er zijn diverse soorten blanke lak:
*tot op zekere hoogte
Tevens zijn deze verkrijgbaar in matte uitvoering.

Bestel je autolak bij Automat Emmen

Je kunt bij Automat Emmen terecht voor het bestellen van autolak passend bij jouw auto. In onze webshop bestel je zowel lakstiften als spuitbussen passend bij jouw merk auto en in de kleur die je wenst.